Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Epiplatys fasciolatus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Epiplatys fasciolatus behoort tot de familie Cypriodontceae. Het land van herkomst is Sierra Leone. Het lichaam van dit visje is zeer slank en zijdelings slechts matig samengedrukt, de grondkleur en de tekening in de vinnen zijn sterk afhankelijk van de vindgebieden. Uit het meest westelijke deel van Sierra Leone is een prachtige hemelsblauwe kleurvariëteit bekend. Over het algemeen is de grondkleur meer groenachtig tot roestbruin, de rug is donkerbruin tot olijfgroen, de kop is bruin met afwisselend rode en blauwe iriserende vlek- en streeptekeningen. Vooral op de bovenste lichaamshelft bevinden zich talloze zachtgroene iriserende markeringen en boven de aarsvin een aantal donker gepigmenteerde drawsbanden, die van elkaar gescheiden worden door diagonaal opvolgende zachtgroene vlekken.

Epiplatys fasciolatus

De rugvin aan de basis is zachtgroen met een brede blauwviolette zoom en roestbruine markeringen in de membranen. De aarsvin is zachtbruin tot roestbruin met een dubbele rode zoom en zachtgroene banden, de staartvin is overwegend bruinachtig met in de bovenste helft zachtgroene membranen en een blauwviolette zoom, in de onderste helft een rode band met daaronder een blauwviolette zône en een bruinrode zoom, de buik- en borstvinnen zijn roestbruin. De grootte van de Epiplatys fasciolatus is ongeveer 7 centimeter. De vrouwtjes zijn geelbruin, de onderste lichaamshelft is aanzienlijk donkerder, de vinnen zijn kleurloos of in ieder geval zonder de opvallende tekening, die de mannetjes vertonen.

We moeten zorgen voor voldoende drijfplanten. Het beste is om over turf te filteren, het water moet niet te hard zijn en ook niet te vers; men moet een sterke oppervlaktebeweging vermijden, bijvoorbeeld door uitstromers. De temperatuur houden we op 23 tot 26 graden Celsius.

De Epiplatys fasciolatus is geschikt voor grote en kleine aquaria. Men kan aan het water een geringe hoeveelheid keuken- of zeezout toevoegen (1 á 2 theelepels op 10 liter water).

Als voedsel komen in aanmerking: fruitvliegjes, muggen, mieren en bladluizen. Ter afwisseling wordt ook droogvoer genomen.
De kweek is over het algemeen niet al te moeilijk.