Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Epiplatys annulatus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De heer Thomas ving in 1913 bij Matka in Sierra Leone twee kleine eierleggende tandkarpertjes, die bekend werden als Haplocheilus annulatus, doch later werd de definitieve naam Epiplatys annulatus.

Epiplatys annulatus

Een volwassen mannetjes wordt ongeveer 1½ cm lang, de vrouwtjes blijven kleiner. Deze soort kent drie West-Afrikaanse vangplaatsen, daardoor kunnen ze onderling qua kleur enigzinds verschillen, ook wat betreft de grootte.
De tot nu toe bekende vindplaatsen liggen meer dan 700 km uit elkaar.

De Epiplatys annulatus is een kleine soort, daarom moeten we ze niet tesamen houden met grote, drukke vissen. We kunnen ze natuurlijk wel loslaten in een groot aquarium, maar dan in gezelschap van rustige soorten, bijvoorbeeld Epiplatys dageti, Roloffia liberiensis, Roloffia bertholdi en dergelijke.

In de handel worden deze soorten vrij veel aangeboden, ze worden door verschillende liefhebbers nagekweekt; ook komen er regelmatig importen binnen.

Wanneer U een combinatie van deze vissen wilt houden, is het vanzelfsprekend wel aan te bevelen het aquarium met zacht water te vullen. In hard water zullen de hier gekweekte exemplaren wel gedijen, maar dit geldt natuurlijk niet voor de wildvangexemplaren.
De watertemperatuur kan variëren van 24 tot 27 graden Celsius. Er wordt wel eens beweerd met de temperatuur niet hoger te gaan dan 23 graden Celsius, doch de genoemde soorten reageren gunstig op een iets hogere temperatuur.
Ze houden van helder zuurstofrijk en infusorie-arm water; dit is nog steeds het beste milieu voor deze vissen.

De kweek met de Epiplatys annulatus is niet zo eenvoudig. Afwisselend voedsel is belangrijk, bijvoorbeeld kleine muggelarven, kleine watervlooien, tubifex, fijn droogvoer.
Voor de kweek moeten we de geslachten een poosje scheiden. Daarna kunnen we ze bij elkaar zetten in een klein bakje, dan we beplanten met wat fijn groen. De afgezette eieren zijn niet groot in aantal en één millimeter groot.

Bij een temperatuur van ongeveer 26 graden Celsius komen de eitjes na ongeveer 10 dagen uit. In dit stadium hebben ze een klein dooierzakje, dat na 24 tot 36 uur verdwenen is.
De jongen zwemmen vlak onder het wateroppervlak en moeten gevoerd worden met zeer fijne slootinfusie.

Maar nogmaals het is niet gemakkelijk met deze vissen te kweken.