Enkele overwegingen voor een beginnende aquariaan

Een aquarium, daar heeft praktisch iedereen wel eens aan gedacht. Als een aquariaan bezoek krijgt van vrienden of kennissen, hoor je vaak van "daar had ik nou ook wel eens zin in".

Enkele overwegingen voor een beginnende aquariaan

Wat ze zien is dan vaak een mooi beplante bak met voor hem vreemde vissen. Soms krijg je dan de vraag wat zo'n aanschaf dan ongeveer kost. Kijk, dat is nu moeilijk om te zeggen. Allereest moet je een bak zien te krijgen. Je kunt er uiteraard één kopen in vele afmetingen, maar ik zou te beginnen niet te klein kopen en niet te groot. Dus ongeveer een bak van 100 x 40 x 50 cm, Neem je kleiner, dan heb je een groet kans dat je een half jaar later weer groter wilt. Neem je een grotere, dan wordt de inrichting kostbaarder; bijvoorbeeld de pomp moet zwaarder, meer verlichting (vaste lasten), meer planten, en voor een beginnend aquariaan meer onderhoud (geen ervaring). Mocht je later toch groter willen, dan kun je deze bak van 1 meter uitstekend gebruiken als uitzwembak voor jonge vissen of kweekbak voor planten. Ook kun je in onze aquariumvereniging vragen naar een goede 2e hands bak, wie weet ... Verder moet er een gode waterpomp komen. Neem geen luchtpompje, want die capaciteit is te laag en het geluid is ook vaak storend.

Voor planten ben je bij een aquariumhandelaar voor een bak van 1 meter al gauw zo'n 45€ - 50€ kwijt. Beter kun je op de hobbyavond vragen of er leden zijn die enkele planten, stenen en kienhout over hebben, eventueel voor een kleine vergoeding. Zo kun je tientallen euro's besparen.

Ook kun je veel geld besparen door de reclame-artikelen van fabrikanten niet al te serieus te nemen. Als je dan eindelijk een bak hebt ingericht en gevuld met water, dan hoeft er niet zo nodig AquaSafe in. Laat de planten de eerste weken wat wortel schieten zonder dat de vissen er aan trekken. En kunt U niet wachten, doe er dan rustig een paar (2 of 3) goedkope visjes in. Die gaan heus niet dood, omdat er geen AquaSafe in zit. Ook toevoegingen die de vissen de indruk geven dat ze "thuis" (d.w.z. in natuurlijk water) zij, zijn kosten opdrijvend en niet nodig. Altijd als je zoiets koopt, zit er wel een aanbeveling bij die verteld dat bij gezonde vissen een middel moet dat ook de plantenflora stimuleert. Het ene kan eigenlijk niet buiten het andere volgens de reclame. Bovendien, als de flacons leeg zijn krijg je het gevoel dat je nooit meer kunt stoppen.

Ikzelf gebruik die dingen nooit, vind ze te duur, en zie de zin er ook niet van in. Volgens mij doe je er beter aan al die kosten van die "oppeppers", die aardig oplopen, te besteden aan goede lampen voor de verlichting en groei, voor de aanschaf van een goede pomp; dingen die duur zijn, maar lang mee gaan en hun geld dubbel en dwars waard zijn en veel voldoening geven.

Ook met geneesmiddelen is het zo gesteld, dat in de praktijk (bij mij althans) alleen witte stip of vinrot of lichte beschadigingen genazen, maar nooit andere ziekten. Ook vissengeneesmiddelen hebben hun beperkingen. Ik zou wel eens willen weten wat het percentage is van de leden die hun vissen redden met een geneesmiddel (ik bedoel geen witte stip, schimmels vinrot) dat 1001 dingen wel klein krijgt.

Kort en goed, zie ik een vis die zich ziek gedraagt, dan gaat hij onmiddelijk de bak uit en wordt op een zo snel mogelijke manier gedood; niet ompappen met zulke vissen, die soms hersteld of half hersteld (wie stelt dat vast?) weer in de bak teruggezet worden.

Zet volgens mij alleen op en top gezonde en krachtige dieren in de bak, dan zul je zeer zelden een beroep moeten doen op al die toverdranken. Geef ze krachtig voer (levend) en nu en dan droogvoer en ze krijgen veel weerstand tegen ziekten. Bestuur ook bij de vissenhandelaar goed de andere vissen in de bak waar je uit koopt. Zitten er één of meer bij die zich niet gezond gedragen, koop er dan niets uit. Sommige handelaren laten zieke dieren soms dagen rondzwemmen voor ze te verwijderen.

Tot slot: uit Uw gedachten en ideeën (ook al spreken ze niet iedereen aan) in de vereniging, alleen dan zal onze vereniging bloeien en ons clubblad "De Uitstromer" boeiend blijven.