Witte Enchytreeën kweken

Wat zijn enchytreeën en hoe zien ze er uit?
Enchytreeën zijn borstelachtige wormpjes en zijn wit van kleur. Ze zijn 10 tot 15 mm lang als ze volwassen zijn. Enchytreeën zijn zeer rijk aan proteïne (eiwitten). Wanneer we onze vissen eiwitten geven, zal hun proteïne gehalte verhogen.

Witte Enchytreeën kweken

Hoe komt met aan deze wormpjes?

1. 1. Men kan aan iemand van de vereniging vragen, die ze kweekt
  2. 2. Men kan ze ook vinden onder de voederbak van de kippen in een ren

Men heeft er om te beginnen niet zo veel nodig.

De diertjes zijn tweeslachtig, dat wil zeggen dat ze zowel mannelijke- als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Vermenigvuldigen doen ze daarom erg snel.

Hoe zet men een kweek op?

• Men heeft een bakje of pot nodig die niet door kan lekken
  • Men vult deze met tuingrond gemengd met turf
  • Men maakt het geheel vochtig met water
  • Men maakt een kuiltje en doet daar de Enchytreeën in. Omdat deze diertjes ook moeten eten, neemt men een halve witte boterham, drenkt deze in melk, knijpt de boterham uit en legt de vochtige boterham in het kuiltje met en Enchytreeën
  • Als dit alles gebeurt is, dekt men de pot of het bakje af op een kiertje na, zodat het vocht er in blijft
  • Verder moet de boterham om de 2 á 3 dagen ververst worden, omdat deze anders gaat schimmelen

Na een week á 14 dagen kan men het eerste maaltje al voeren. Aangezien de wormpjes haast niet zijn vast te pakken, kan men ze beter met een ijzerdraadje eruit peuteren, omdat meestal de wormpjes op een hoopje zitten valt dat heus wel mee. Verder wil ik nog even zeggen, dat als met de boterham ververst, men deze moet verplaatsen, omdat de Echytreeën een "trekgewoonte" hebben. Dit bevordert de vermeerdering.

Veel Enchytreeën plezier.