Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Eleocharis acicularis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit planje komt vrijwel in de gehele wereld voor, doch uitgezonderd in zuiver tropische gebieden. In Nederland wordt het plantje Naaldgras genoemd. Het is een lid van de familie Cyperaceae.

Eleocharis acicularis

De Eleocharis acicularis is een erg fijn gebouwd plantje. Hij is schitterend groen van kleur, aan één plant kunnen zich wel 10 tot 15 naalddunne sprietjes ontwikkelen.

Als het lukt Naaldgras aan de groei te krijgen, kan dit behoorlijk uit de hand lopen.
De voortplanting geschiedt door middel van zeer fijne uitlopertjes en dit kan zo snel gaan, dat alle andere planten in het aquarium doorwoekerd worden. Op deze manier kan het aquarium lelijk ontsiert worden. Om dit te voorkomen kunnen we de Eleocharis acicularis in een klein potje zetten, hetwelk we achter andere planten wegwerken.
We vullen het potje met gewassen zand en de rand laten we iets boven de bodem uitsteken, als we het op deze wijze doen, kunnen de uitlopers gemakkelijk in toom gehouden worden. Zo’n potje kan totaal vol groeien, er ontstaat dan een mooi rond bosje.

De Eleocharis acicularis kan hoge temperaturen verdragen, in de loop der jaren heeft het plantje zich behoorlijk in het tropisch aquarium aangepast. De Eleocharis acicularis stelt geen bijzondere eisen aan het water.

Als contrastplant plaatst U de Eleocharis acicularis b.v. voor een mooi stuk kienhout of tussen bruine Crypto’s.

Al met al is het een plantje om eens aan te schaffen, hij is het proberen zeker waard.