Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Eighhornia azurea

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit is een zeer mooie aquariumplant, die al jaren bekend is en toch is deze plant niet algemeen. Uit het bovenstaande zou men kunnen afleiden dat het een moeilijk te houden plant is, maar dat is beslist niet waar, want hij is zelfs gemakkelijk te houden.

Eighhornia azurea

Er zijn twee voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  1. 1. licht, dus een voldoende verlicht aquarium is hiervoor geschikt
  2. 2. deze plant nooit boven water uit laten groeien; de lange - zachte - bladeren veranderen dan in een lepel-vorm met soms wel een doorsnede van 10 cm, die heel moeilijk weer in de oude vorm terug te krijgen is.

De kleur van de plant is lichtgroen en heeft lange smalle bladeren die aan weerszijden van de stam langzaam spiralend uitsteken. Hij heeft vrij veel ruimte nodig.

Het toppen kan men het beste doen door hem iets boven de grond met een scherp mes af te snijden; de top plant men weer en als de oude wortelstok laten staan, dan vormen zich hierop doorgaans weer twee nieuwe uitlopers die, na volgroeid te zijn, weer geplant kunnen worden als zelfstandige plant.

Deze eenvoudig te houden plant wordt toch weinig aangeboden bij de handelaar. De oorzaak hiervan is, dat bij het transport veel bladeren, vooral de onderste, afvallen en de plant niet meer zo aantrekkelijk lijkt voor de verkoop.

Mocht u Eighhornia azurea toch eens tegenkomen, koop hem dan gerust, want hij is het dubbel en dwars waard.