Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Een liliputter

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Heterandria formosa (kleinste levendbarende).

Heterandria formosa

Dit kleine levendbarende visje wordt gevonden in het zuiden van Noord-Amerika, onder andere Florida, waar ze in alle langzaam stromende en stilstaande wateren voorkomen.

Dit rustige visje is wel de kleinste levendbarende die in onze bakken voorkomt. Een mannetje dat de lengte van 20 mm bereikt is een “joekel” onder deze visjes, terwijl de vrouwtjes met een lengte van 35 mm niet ontevreden mogen zijn. Door hun geringe grootte lijkt het soms alsof ze nog niet volwassen zijn, wat nog bevordert wordt door de grote ogen die ze hebben.
Dit gehele beeld wordt echter weer teniet gedaan door hun kleine kop.

Wat bij het mannetje ook opvalt is de lengte van de tot gonopodium vergroeide aarsvin, die vaak wel meer als de halve lichaamslengte bedraagt. De grondkleur is donker goud-bruin op de rugzijde, overgaande in goud-geel aan de buikzijde. Een donkere lengtestreep loopt van het oog naar de staartwortel, die bij oudere exemplaren geheel overheerst, zodat men de 8 á 10 dwarsstrepen, die bij de jonge dieren de boventoon voeren, haast niet meer ziet.
De vinnen zijn doorschijnend goud-geel.

Vergeleken met andere levendbarenden is dit visje niet zeer productief, want een worp van 40 stuks is al groot, terwijl de tussenpozen van het “geboren worden” soms wel 24 uur kan bedragen.
Ondanks hun geringe grootte kunnen deze dieren zich echter redelijk handhaven.

Wie van kleine visjes houdt moet deze liliputters eens proberen in een klein aquarium met niet te hoge waterstand, vrij dichte randbeplanting en genoeg open zwemruimte. De temperatuur behoeft niet zo hoog te zijn, want uiteindelijk leven ze in de subtropen (tussen 15 en 25 graden Celsius). Als U aan deze voorwaarden voldoet, kunt U genieten van de schijngevechten die de mannetjes onderling houden, waarbij druk gebruik wordt gemaakt van uitgespreide vinnen om elkaar, maar vooral ook om vrouwtjes te imponeren! Als voedsel wordt alles genomen, alleen moet het wel aan hun kleine bekmaat voldoen.