Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Echinodorus tenellus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Dit plantje wordt in de handel aangeboden onder de naam Tenellus. Deze Echinodorussoort is een plant uit de familie waterweegbreeachtigen of Alismataceae. De Tenellus is verspreid over het hele Amerikaanse continent.

Echinodorus tenellus

De plant is uitsluitend te gebruiken als voorgrondbeplanting en groeit onder normale omstandigheden uitstekend in het aquarium. De Tenellus moet wel goed belicht worden. In dat geval wordt hij niet hoger dan 7 cm. De blaadjes worden dan niet breder dan 3 tot 5 mm.
Bij onderbelichting gaat het plantje zich strekken en groeit dan uit zijn krachten om bij het licht te komen. Bij overbelichting bestaat weer het gevaar dat er alg tussen gaat groeien, wat niet gemakkelijk te verwijderen is. Met de juiste lichtsterkte moet dus geëxperimenteerd worden.

De Echinodorus tenellus verlangt een niet te zware bodem; in het algemeen doet hij het prima op vuil zand. Het plantje stelt verder geen hoge eisen aan het water. De temperatuur is wel belangrijk. Deze mag beslist niet onder de 20 graden Celsis komen, daar het plantje dan zienderogen achteruit gaat.

Het plantje vermenigvuldigd zichzelf door middel van uitlopers die heel snel weer nieuwe planten dragen. Onder optimale omstandigheden kunt U zo in korte tijd een mooi "grasveldje" laten groeien.

Al met al is dit een voorgrondplantje om van te watertanden.