Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Echinodorus horizontalis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant wordt weinig in de handel aangeboden en als we in het bezit van deze plant willen komen, moeten we deze via een medeaquariaan proberen op de kop te tikken. Er bestaat voor deze plant geen Nederlandse naam.
De Echinodorus horizontalis wordt aangetroffen in Mexico en het zuiden van de USA. Hij behoort tot de grote familie der Alismataceae.

Echinodorus horizontalis

Deze plant kan uitsluitend als solitair (alleenstaand) gehouden worden. Hij wordt namelijk zo groot, dat hij een klein aquarium geheel kan overwoekeren. De plant is eigenlijk alleen te gebruiken in grote aquaria. De Echinodorus horizontalis kan het best in een grote jampot geplaatst worden en dan nog in goed schoongewassen grind. Door deze methode bereiken we, dat hij niet al te groot wordt.

De bladeren zijn groot en heldergroen van kleur. Bij de steel zijn ze hartvormig ingesneden. De bladeren kunnen een lengte bereiken van 12 tot 14 cm. Eén plant kan wel 20 bladeren krijgen en neemt dan een groot gedeelte van het aquarium in beslag.

Als hij emers (boven water) staat, wordt hij nog groter dan in submerse (onder water) toestand.
Het best komt hij tot zijn recht als we hem achter een groot blok kienhout plaatsen, het is dan waarlijk een trots in Uw bak.

De Echinodorus horizontalis is ook geschikt voor paludaria. Deze plant houdt van een lichte stand en een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius.

De jonge, zich ontvouwende bladeren zijn nog licht bruin. Naarmate ze meer volwassen worden, verkleuren ze naar groen. Oude bladeren worden lichtgroen of zelfs een beetje geel. U doet er dan beter aan ze te verwijderen. Beter is ze weg te snijden in plaats van ze af te trekken, wan de bladersteel is erg taai.

Schaf deze plant beslist aan, het is een aanwinst voor Uw aquarium.