Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

De Hoogvinkarper

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Regelmatig treffen we ze in de aquariumhandel aan. De Hoogvinkarper of de officiële naam Mollienisia velifera (ook bekend als Poecilia velifera), is met zijn enorme rugvin een flnkerende verschijning in de bak, De mannetjes zijn ware Don Juans; ze jagen voortdurend achter de vrouwtjes aan en flirten ook vaak met een aanverwante soort, zoals bijvoorbeeld de Black Molly.

De Hoogvinkarper

Er moet echter nog een andere eigenschap vermeld worden: het is ook een algeneter en daarbij komt dat onze Hoogvinkarper graag de vaak zo lastige draadalg in zijn menu opneemt. Nu is draadalg niet zo'n beroerde alg als bijvoorbeeld blauwe alg en als U dan ook draadalg in het aquarium heeft, behoeft U geen alarm te staan, want met draadalg in de bak heeft U eigenlijk een gezondheisdiploma.

Maar ook dat kan te erg worden en dan is er al gauw een overwoekering van Uw Javamos en/of andere waterplanten op komst. Als U dat wilt voorkomen, dan is de Hoogvinkarper graag voor U aan het werk.

De Hoogvinkarper is dus in twee opzichten een goede kostganger: een fraai uiterlijk en een nuttige opruimer. Probeer het eens met hem, hij verdiend het!