Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - De Geelstaart

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Hoewel ik geen zeewateraquariaan ben en mijn kennis op zeewatergebied niet ver reikt, wil ik toch een artikeltje schrijven over de Geelstaart.

De Geelstaart

Deze vis wordt in het Nederlands Dokter- of Chirurgijnvis genoemd. Hij behoort tot de familie Acnathuridae. Deze vissenfamilie wordt zo genoemd op grond van de als een knipmes uitsteekbare stekel op de staartwortel. Deze lancetvormige stekel is vlijmscherp en ruim 1 cm. lang. Door deze stekel uit te zetten en met zwiepende staart langs andere vissen te zwemmen, kunnen ze gevaarlijke wonden veroorzaken. Dit gebeurt vooral als soortgenoten zich in zijn territorium wagen.

De Geelstaart (Zebrasoma xanthurum) is het grootste deel van zijn tijd bezig algen af te grazen. Ze houden van plantaardige kost. Als U te weinig algen in het aquarium heeft, moeten we ze spinazie, sla of andere groene groenten voeren. Ze zijn niet kieskeurig en eten vrijwel alles.

De Doktersvissen paren haast op dezelfde manier als Lipvissen; een groepje gaat zich afzonderen van een school en sproeit eieren en sperma rond. De bevruchte eitjes ontwikkelen zich tot half doorzichtige larven. Dit noemt men het zogenaamde acronurusstadium. Ze worden dan wekenlang in de open zee rondgevoerd om dan op zoek te gaan naar een geschikte plaats op een rif. De jonge dieren hebben dan reeds dezelfde tekening en kleuren als de ouders.

De Geelstaart is bijzonder gevoelig voor shock en heeft het tijdens het transport bijzonder moeilijk. Als ze zich eenmaal aan hun nieuwe omgeving hebben aangepast zijn ze erg taai.

De Doktersvissen zijn in het aquarium erg actief en hebben een behoorlijke zwemruimte nodig. De Geelstaart is wel één van de mooiste aquariumvissen. Tot zijn familie behoren o.a. ook de Picassovissen en de Koeikopvissen. De laatstgenoemde is de grootste en kan wel 50 cm. lang worden. De Geelstaart-doktersvis met zijn purperblauw lichaam komt alleen voor in de Rode Zee en de Indische Oceaan.