Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria: Crypto‘s

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De laatste paar jaar mogen wij ons weer verheugen in een terugkomst van Cryptocorynen. Deze over het algemeen emerse plant komt in zoveel variaties, kleur en typen voor, dan men vroeger al zogenaamde 'Cryptobakken' zag, dat wil zeggen aquaria waarin uitsluitend diverse soorten Crypto's werden gehouden. Helaas kwam het maar al te vaak voor dat deze ineens verslijmden; het hoe en waarom is ons nog niet helemaal duidelijk. Gelukkig blijken de momenteel in de handel zijnde planten beter tegen het verslijmen bestand te zijn, zodat we deze planten weer een ereplaats in ons aquarium kunnen geven. .

Plantenvaria: Crypto‘s

In de handel heb ik regelmatig zeer fraaie soorten gezien. Men treft hier zowel de zeer laag blijvende Cryptocoryne nevellii, als de zeer fraaie Cryptocoryne balansae, die bladeren kan krijgen van 40 cm. lengte, of bijvoorbeeld de even fraaie Cryptocoryne blassii.

Voor de meeste Cryptocoryne geldt een matige belichting en aan de bodem wat klei toevoegen. De temperatuur kan afhankelijk zijn van het soort, maar zit toch meestal rond de 25 graden Celsius.

Voor de aquarianen die in het bezit zijn van Crypto‘s een tip: wilt U zoveel mogelijk van deze planten genieten, geef ze nadat U ze in het aquarium geplant hebt, zoveel mogelijk rust. Beter nog, laat ze staan waar ze staan, liefst langer dan een jaar, dan pas worden het planten zoals ze behoren te zijn en die ons aquarianen steeds weer laten zien dat dit stukje natuur bij ons in de huiskamer een steeds grotere bekoring krijgt.