Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria: Ceratophyllum demersum

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant kunnen we gewoon in onze sloten aantreffen. De Nederlandse naam is Hoornblad en hij behoort tot de familie der Ceratophyllaceae. We kunnen deze plant gerust in ons aquarium houden, hij doet het er prima en bovendien is hij erg mooi. Hij groeit geheel submers en kan wel 1,5 meter lang worden, doch deze lengte zal hij in het aquarium niet halen.

Ceratophyllum demersum

De guirlandes zijn bezet met knoppen, waarop bladkransen staan die wel een doorsnede van 8 cm kunnen halen. De plant is donkergroen van kleur en groeit schuin omhoog.

We moeten het hoornblad goed belichten, de internodiën worden dan namelijk niet groter dan 2 cm. De plant breekt gemakkelijk en voelt hard aan. Het hoornblad is uitermate geschikt als achtergrondbeplanting en het is een zeer snelle groeier. Omdat hoornblad ontzettend gevoelig is voor vuil moeten we de bodem vaak afhevelen. Ook verlangt hij kristalhelder water. Ceratophyllum demersum heeft vrijwel geen wortels en is daarom ook moeilijk te planten. De plant verlangt een niet te hoge watertemperatuur tussen de 20 en 22 Celsius is voldoende.