Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Carnegiella strigata

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Niet alle vissen zijn slank gebouwd en niet allemaal vindt U ze op een bepaalde waterdiepte. Er zijn soorten bij die door hun manier van prooi bemachtigen gebonden zijn aan een bepaalde waterlaag, bijvoorbeeld de Bijlzalmen.

Carnegiella strigata

De Carnegiella strigata (de gemarmerde Bijlzalm) is afkomstig uit Zuid Amerika. Hij komt voor in de oerwoudkreektjes van de Guyana landen en het stroomgebied van de Amazone. Vindplaatsen uit het laatste gebied zijn alleen bekend uit het benedenstroomgebied en het middengedeelte.

Ze leven hoofdzakelijke van insecten die ze uit het water springend bemachtigen, vandaar dat we ze tot de oppervlakte vissen rekenen.

De Carnegiella strigata behoort tot de kleinere soorten en wordt ongeveer 5 cm groot. Het geslachtsonderscheid tussen mannen en vrouwen is moeilijk of helemaal niet te zien.

We moeten voor deze vissen een niet te klein aquarium hebben, want ze houden van veel ruimte. Het water moet helder zijn en de temperatuur ongeveer 25 C. Het aquarium wordt beplant met een wisselende beplanting, met hoog opgroeiende planten waarvan de ranken langs de oppervlakte hangen. Op deze manier onstaan er beschutte plaatsen met daartussen open plekken aan het wateroppervlak. Van nature houden ze van zon.

Bijlzalmen zijn uitgesproken scholenvisjes, die we het beste houden in een school van circa 12 stuks. Over de kweek van Bijlzalmen is nog zeer weinig bekend.

Als voedsel kunnen we ze alles geven, zoals niet te kleine watervlooien, muggelarven e.d. Voor we ze voeren, houden we ze even droog in een netje, waardoor ze aan het wateroppervlak blijven drijven en een gemakkelijke prooi vormen. Op deze wijze houdt U de Bijlzalmen in een uitstekende conditie en kunt U er jaren plezier van hebben. Denk om temperatuurverschillen en ook dekruiten zijn erg belangrijk, want anders springen ze uit Uw aquarium.