Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Blyxa echinosperma

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze plant is in de aquariumhandel onder de naam Blyxa te koop. Deze plant komt voort in langzaam stromende wateren van India en Indonesië, maar ook in ondiepe beken met stilstaand water.
Hij behoort tot de familie der Hydrochasitaceae.

Blyxa echinosperma

De Blyxa is een plant, die eigenlijk meer geschikt is voor de gevorderde aquariaan. Deze plant kan een zeer groot aantal bladeren krijgen; een goed uitgegroeid exemplaar wel 60 tot 80. Maar deze aantallen kunnen we alleen krijgen als we de plant zo nu en dan wat zon geven en een bodem, waarin wat leem is verwerkt.

De lengte van de bladeren is ongeveer 20 cm., maar ze zijn niet breder dan 5 tot 8 mm aan de voet van het blad en lopen dan in een scherpe punt uit. De nervatuur van deze plant is erg mooi, het tekent scherp af in het toch al zo smalle blad. De Blyxa echinosperma is één jarig en elk jaar opnieuw moet hij uit zaad gewonnen worden. Het zaad van de Blyxa is erg kiemkrachtig, dus wat dat betreft is het geen probleem.

Wel houdt de Blyxa echinosperma van zacht water en een temperatuur van om en nabij 24 á 25 graden Celcius. Deze plant is erg geschikt voor de middenzône van het aquarium, we kunnen hem dan contrasteren met een donkerder rond- of ellipsvormig blad.

Het is wel aan te bevelen hem in het voorjaar in de bak aan te planten. Maar nogmaals, het is geen gemakkelijke plant. De Blyxa echinosperma krijgt een wijdvertakte fijne wortel structuur, vandaar is een rulle bodem noodzakelijk.