Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Black molly

Peter Bus, AV Pronkjuweel

De Black molly is de zwarte soort van de familie Poeciliidae; de soort heet Mollienesia sphenops. Een Black molly moet dan ook gitzwart zijn om hem mooi te kunnen noemen.
De Molly is een gekweekte soort; het visje komt niet in de natuur voor.

Black molly

De lengte is ongeveer 6 cm, de vinnen zijn vrij klein en afgrond. Tegenwoordig worden ook sluiermolly's in de handel aangeboden.
De kop van de Molly is afgeplat en de snuit is enigszins toegespitst. Het lichaam is een weinig samengedrukt, de staart is echter sterk samengedrukt.

De Black molly is een levendbarend visje, dat uit Midden-Amerika stamt. Het visje verlangt een vrij hoge temperatuur, maar past zich ook aan een iets lagere temperatuur van een gezelschapsaquarium aan.

Voor het kweken is toch zeker een temperatuur van 25 graden Celcius vereist om de jongen groot te brengen. Wanneer ze zich prettig voelen is het aan hun gedrag te zien, ze zijn dan erg actief en levendig.

Zoals bij zoveel levendbarenden is het een uitstekende algeneter, die vaak bijgevoerd moet worden, het zijn namelijk flinke eters.

Bij een volwassen Black molly is het niet verwonderlijk als over de honderd jongen worden gebaard. Wanneer het baren op zich laat wachten, dan een beetje zout aan het water toevoegen.

Het geslachtsverschil is duidelijk zichtbaar. Een mannetje in een schooltje van ongeveer 7 is voldoende.