Enkele overwegingen voor een beginnend aquariaan

Een aquarium, daar heeft practisch iedereen wel eens aan gedacht. Als een aquariaan bezoek krijgt van vrienden of kennissen hoor je vaak van “daar had ik nou ook wel eens zin in.”
Wat ze zien is dan een mooi beplante bak met voor hen vreemde vissen.

Soms krijg je de vraag wat zo’n aanschaf dan ongeveer kost.

Kijk, dat is nou moeilijk om te zeggen. Allereerst moet je een bak zien te krijgen.
Je kunt er uiteraard één kopen in vele afmetingen, maar ik zou om te beginnen niet een te kleine kopen , maar ook niet te groot. Een bak van 100 X 40 X 50 cm. is een goed begin.
Neem je kleiner dan heb je een grote kans dat je een half jaar later weer groter wilt. Neem je een grotere dan wordt de inrichting kostbaarder. De pomp moet zwaarder, meer verlichting (vaste lasten), meer planten en voor een beginnend aquariaan meer onderhoud (geen ervaring). Mocht je later toch groter willen, dan kun je deze bak van 1 meter uitstekend gebruiken voor uitzwembak voor jonge vissen of kweekbak voor planten. Ook kun je in onze aquariumvereniging vragen naar een goede 2e hands bak; wie weet.

Verder moet er een goede waterpomp komen. Neem geen luchtpompje, want die capaciteit is te laag en het geluid is ook vaak storend.

Voor planten ben je bij een aquariumhandelaar voor een bak van 1 meter al gauw zo’n € 90.- à € 100.- kwijt. Beter kun je op de hobby-avond vragen of er leden zijn, die enkele planten, stenen en kienhout over hebben, eventueel tegen een kleine vergoeding. Zo kun je vele tientallen euro’s besparen. Ook kun je veel geld besparen door de reclame-artikelen van fabrikanten niet al te serieus te nemen.

Als je dan eindelijk een bak hebt ingericht en gevuld met water, dan hoeft er niet zo nodig aqua-safe in. Laat de planten de eerste weken wat wortel schieten zonder dat de vissen er aan trekken en kunt u niet wachten, doe er dan rustig een paar (2 of 3) goedkope visjes in. Die gaan heus niet dood omdat er geen aqua-safe in zit. Ook toevoegingen die de vissen de indruk geven dat ze “thuis” (d.w.z. natuurlijk water) zijn, zijn kosten opdrijvend en niet nodig. Altijd als je zoiets koopt, zit er wel een aanbeveling bij die vertelt dat bij gezonde vissen een middel moet, dat ook de plantenflora stimuleert. Het ene kan eigenlijk niet buiten het andere volgens de reclame. Bovendien als de flacons leeg zijn, krijg je het gevoel dat je er nooit meer mee kunt stoppen. Ikzelf gebruik die dingen nooit, vind ze te duur en zie er ook het nut niet van in.

Volgens mij doe je er beter aan al die kosten van die “oppeppers”, die aardig oplopen, te besteden aan goede lampen voor de verlichting en groei, voor de aanschaf van een goede pomp; dingen die duur zijn, maar lang mee gaan en hun geld dubbel en dwars waard zijn en veel voldoening geven.
Ook met geneesmiddelen is het zo gesteld, dat in de praktijk (bij mij althans) alleen witte stip of vinrot of lichte beschadigingen genazen, maar nooit andere ziekten. Ook vissengeneesmiddelen hebben hun beperkingen.

Ik had wel eens willen weten wat het percentage is van de leden die hun vissen redden met een geneesmiddel, (witte stip, schimmels en vinrot uitgezonderd), dat 1001 dingen wel klein krijgt.
Kort en goed , ziet men een vis die zich ziek gedraagt, dan moet hij onmiddellijk de bak uit en moet op een zo snel mogelijke manier gedood worden. Niet ompappen met zulke vissen, die soms hersteld of half hersteld ( wie stelt dat vast?) weer in de bak terug gezet worden.

Zet alleen op en top gezonde en krachtige dieren in de bak, dan zul je zeer zelden een beroep moeten doen op al die toverdranken. Geef ze krachtig (liefst levend) voer en nu en dan droogvoer en ze krijgen vanzelf weerstand tegen ziekten. Bestudeer ook bij de vishandelaar goed de andere vissen in de bak, waar je uit koopt. Zitten er één of meer bij die zich niet gezond gedragen, koop er dan niets uit. Sommige handelaren laten zieke dieren soms dagen lang rondzwemmen voor ze te verwijderen.

Tot slot: uit je gedachten en ideeën (ook al spreken ze niet iedereen aan) in de vereniging, alleen dan zal onze vereniging bloeien en ons clubblad “De Uitstomer” boeiend blijven.