Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Barbus semifasciolatus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Deze vissen kunnen een lengte van 10 cm bereiken. Ze zijn feitelijk in onze aquaria kleiner, tenzij U ze houdt in een groot aquarium en uitstekend voert.

Barbus semifasciolatus

Deze Barbeel wordt in de handel aangeboden onder de naam Barbus schuberti. Deze naam is niet goed, want de Schuberti is een kweekproduct van de Semifasciatus met een goudkleurige inslag.
De echte Barbus semifasciolatus heeft een heel andere kleur, hij is namelijk bronsgroen met roodachtige vinnen en een vertikale streeptekening. Het geslachtsonderscheid van deze vissen is gemakkelijk te onderscheiden, de mannetjes zijn kleiner en slanker dan de zeer robuuste vrouwtjes.

De Barbus semifasciolatus komt uit Zuidoost China en wel het gebied tussen Hainan en Hongkong. Ze leven daar in rijstvelden en ondiepe wateren met geen of weinig stroming.
De dag- en nachttemperatuur verschilt behoorlijk in dit gebied, dit hangt natuurlijk ook met de tijd van het jaar samen. In de winter kunnen we de vissen in ons aquarium he beste op 18 - 20 graden Celsius houden, in de zomer tot ongeveer 25 graden Celsius.

De samenstelling van het water is niet van belang, wel de grootte van de bak.
Wat voedsel betreft, is het een geweldige eter. Alle voedsel wordt geaccepteerd, zowel doorg- als levend voer, met een voorkeur natuurlijk voor levend voer.

Voor de kweek nemen we een bak van 40 x 25 x 25 cm. Die vullen we met zacht water dat ook zeer helder moet zijn. Een waterstand van 10 cm is reeds voldoende. De temperatuur brengen we op 22 à 23 graden Celsius. De bodem bedekken we met zand. We plaatsen een bosje fijnbladige planten in de kweekbak, hierin worden de eieren afgezet.

Voor de kweek van de Barbus semifasciolatus nemen we een mooie man en een vrouw, die goed van kleur en niet te klein zijn. Als blijkt dat de vissen niet tot voortplanting overgaan, halen we ze uit de kweekbak, daarna houden we ze een paar dagen gescheiden. Als ze daarna weer bij elkaar gezet worden, beginnen ze vaak de volgende dag reeds eieren af te zetten; 400 à 500 eieren is geen zeldzaamheid.

De jongen komen ongeveer na 24 uur uit. Als ze vrij zwemmen, voeren we ze met slootinfuus. Vanaf de derde dag eten ze pas uitgekomen pekelkreeftjes.
Na ongeveer één week kunnen we de jongen watervlooien of ander slootvoer geven.

We moeten de Barbus semifasciolatus wel in een schooltje houden, dan voelen ze zich prettiger en zijn ze mooier van kleur.