Wij willen graag aquariumliefhebber blijven

Dat is een goed voornemen, maar we kunnen dit slechts dan trouw blijven, wanneer wij leren ons aquarium goed te verzorgen, want eerst dan zullen we alle tegenslagen het hoofd kunnen bieden.

Wij willen graag aquariumliefhebber blijven

Ongeduld is de grootste vijand
Natuurlijk is het van het grootste belang, dat wij in bepaalde gevallen zo snel mogelijk tot een resultaat komen (bij het bestrijden van ziekten bijvoorbeeld). Maar de planten groeien ons vaak niet snel genoeg en de pas gekochte vissen worden maar tergend langzaam groter. Dus grijpen we naar kunstmest, stoppen we de dieren vol voedsel en hopen ze er een dienst mee te bewijzen. Maar in werkelijkheid storen we zodoende het natuurlijk ontwikkelingsproces, met alle gevolgen van dien.

Wij moeten er dus aan denken: een teveel schaadt altijd. Het is niet goed wanneer wij onafgebroken aan ons aquarium dokteren. Hoe minder we er aan doen, hoe beter het doorgaans is. Dat geldt ook voor voeren. Te rijk voeren is in vele gevallen de oorzaak van ernstige verstoringenin het aquarium. Troebeling van het water, algvorming, stinkend water, darmstoringen van Uw vissen, gevolgd door andere ziekelijke verschijnselen, zijn slechts enkele voorbeelden.

Geef Uw vissen niet te vaak droogvoer, desnoods één keer per week en dan nog in kleine hoeveelheden, want droogvoer veroorzaakt algvorming.

U kunt beter diepvriesproducten voeren, bijvoorbeeld tubifex, watervlooien, rode- en witte muggelarven, enchytreën en zo meer. Voer om de andere dag.

Kortom, als er iets scheef gaat in Uw bak, geef dan niet gelijk de vissen, de planten of het water de schuld, maar kijk eens naar Uzelf.
U kunt toch contact opnemen met de biologische commissie van onze vereniging? Daar is deze commissie voor! Maak er dan ook gebruik van.