Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Aponogeton ulvaceus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Er is voor deze plant geen Nederlandse naam. Als we hem in de winkel aantreffen, wordt hij verkocht onder de naam Ulvaceus.
Deze plant groeit in West- en Noordwest Madagascar.
Familie: Aponogetonaceae

Aponogeton ulvaceus

Hij wordt in de natuur gevonden in snelstromende wateren, doch ook in stilstaande plassen. Het is een forse plant. Hij verlangt dan ook een groot aquarium, de minimummaat moet minstens 150 cm lang en 50 cm hoog zijn.

De wortelstok is een ronde knol van 1 tot 3 cm in doorsnede. De ondergedoken bladeren hebben wel een lengte van 20 tot 30 cm. De bladeren zijn ontzettend dun en hebben een lichtgroene kleur. Aan de randen zijn ze gegolfd. Ook kunnen de bladeren in vorm variëren van ovaal tot langgerekt en lintvormig. Aan de voet versmallen ze wigvormig tot de badsteel; de top is echter breed afgerond, maar geeft in de meeste gevallen een stompe spits.

Mocht U een plaats in het aquarium hebben voor deze plant, dan is het een magnifieke solitair (alleenstaand). Soms gaan de balderen enigzinds naar beneden krullen, wat het aanzien ten volle waard is.

Vaak kan de plant bloemen geven, welke boven water bloeien. De bloemen ruiken heerlijk.

Deze plant stelt geen hoge eisen aan de bodem; een bodem van vuil zand is reeds voldoende. De temperatuur moet niet bedenden de 23 graden Celsius zijn, doch mag wel iets hogere. Wel verlangt de Aponogeton ulvaceus een goede verlichting.

Tegen een donkere achterwand en tussen grillig kienhout komt deze plant mooi uit.