Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Aponogeton madagascariensis

Peter Bus, AV Pronkjuweel

In het Nederlands wordt deze plan Madagaskar gaasplant genoemd. De naam van de plant zegt het reeds: hij komt uit Madagaskar. Ze worden daar aangetroffen in beschaduwde, langzaam stromende wateren op een diepte van 50 tot 90 centimeter.

Aponogeton madagascariensis

De plant behoort tot de familie der Aponogetonaceae. Het is een schitterende maar wel moeilijk te houden plant. Het aquarium moet aan verschillende voorwaarden voldoen, wil deze plant goed gedijen. Hij houdt namelijk van helder, zacht en lichtzuur water. Het water moet vaak ververst worden want de plant is erg gevoelig voor oud water. Er mag beslist geen algengroei in het water zitten. De stroming van het water mag ook niet te sterk zijn.

Als we deze plant willen kweken, kunnen we ze het beste in de buurt van een raam op het noorden plaatsen. Zelfs dan zal het licht af en toe getemperd moeten worden. Vooral in het schemerlicht en zelfs in volslagen donker wil de plant goed gedijen.
De bodem moet bestaan uit vuilgewassen zand en niet anders. Men moet vooral geen aarde aan de bodem toevoegen, dit stimuleert namelijk de groei van algen! Als er toch algengroei ontstaat, moeten we algenetende vissen in het aquarium plaatsen.
De bodem van het aquarium moet wel dik zijn; de plant heeft een ongeveer 10 cm lange en 2 cm dikke wortel.

Hoge temperaturen kunnen deze planten ook niet verdragen. De geschiktste temperaturen in de zomer zijn tussen de 17 en 22 graden Celcius. In de winter mogen de temperaturen niet hoger oplopen dan 19 graden Celcius, maar ook niet lager worden dan 14 graden Celcius.

De Aponogeton madagascariensis is donkergroen van kleur en de bladeren kunnen een lengte van 25 centimeter bereiken. De bladeren bestaan uit nerven, waartussen de bladmoes is weggevallen. De plant wekt de indruk uit gaas te bestaan. De breedte van het blad kan variëren van 8 tot 14 centimeter en er zijn ongeveer 14 lengtenerven.

Het is beslist geen geschikte plant voor de beginnende aquariaan. Helaas wordt deze plant zelden in de handel aangeboden. Vooral als we Aponogeton madegascariensis plaatsen in een veld bruine Cryptocorynen komt de plant erg mooi uit.