Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Plantenvaria - Aponogeton

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Er zijn genoeg liefhebbers die zich interesseren voor mooie aquariumplanten. Van goede waterplanten is de invoer de laatste tijd zeer gering, mede daardoor worden de waterplanten in Nederland boven water gekweekt. Een plant die mij altijd interesseert is de Aponogeton ulvaceus, die afkomstig is uit Madagascar. Ik vind dit wel één van de mooiste die er zijn.

Aponogeton ulvaceus

Het is een knolvormende plant. De plant vermenigvuldigt zich alleen maar door zaad en dit is niet zo gemakkelijk. Het zaad verspreid zich over het wateroppervlak; als het eenmaal rijp is springt het uiteen.

Om een goede vruchtvorming te krijgen, heeft men wel twee verschillende geslachten nodig. Door de lange stelige bloem, die van beide planten boven water groeit, zal de zaadvorming plaats vinden, door met behulp van een kippenveer het stuifmeel op beide bloemen te verdelen.
Persoonlijk bind ik de zaadstengels met een draad garen aan elkaar vast.

De bloem heeft twee bloembladen en zes meeldraden en meestal een duidelijke stamper. De bloem heeft een lange, spits toelopende bloeischede.
Heeft U een goede zaadoogst, zaai het dan uit in een lage waterstand, het liefst in een apart aquarium. Plaats de zaadjes luchtig in het losse zand.
Na ontwikkeling van de eerste 5 á 8 bladen, moet men de planten verplaatsen, zodat zij meer groeiruimte hebben. Voor een succesvolle kweek is een hoge bak aan te bevelen, want zijn groeien nogal fors uit.

Zij hebben een mooi gegolfd blad en een helgroene kleur. Als voedingsbodem gebruik ik vuil zand met hier en daar koemestkorrels. Aponogetonsoorten hebben tamelijk veel voedsel nodig.

U kunt ook met de Aponogeton fenestralis kruisen, maar het resultaat is beduidend minder, de plantjes zijn minder mooi.

Bij een eventuele kweek van de Aponogeton ulvaceus wens ik U veel succes.