Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Vissennieuws - Anostomus anostomus

Peter Bus, AV Pronkjuweel

In de binnenlanden van Zuid-Amerika wordt hij gevangen, om precies te zijn in het Amazône stroomgebied en de zijarmen naar de Guyana.

Anostomus anostomus

Bij de liefhebber kreeg hij de naam ‘Kopstaander’. Het is een rustige vis, die door zijn typische stand in het water wel opvalt.
Hij kan 15 cm lang worden en is een ideale vis om in een gezelschapsaquarium te houden, samen met een school Discusvissen. Zorg wel voor een voldoende groot aquarium, bijvoorbeeld 130 cm lang, 50 cm hoog en 50 cm diep. Ook de temperatuur komt overeen met die van de Discusvis, namelijk rond de 27 graden Celsius.

Hoewel het een alleseter is, dat wil zeggen hij eet algen, knabbelt soms aan planten, maar hij eet ook watervlooien.

Het is echter wel een vis voor de gevorderde aquariaan. Een beginnen zal ze wel niet zo gauw kopen, omdat ze bovendien nogal prijzig zijn, evenals alle andere moeilijke vissen.
Bij de aanschaf moeten wij wel rekening houden met de eisen die ze stellen. Ze moeten voldoende schuilplaatsen kunnen vinden tussen de planten. Enkele soorten planten als Vallisneria zijn dan ook nodig, waar ze zuch in kunnen terugtrekken.
Zorg voor rustige medebewoners, want ze zijn wat schuw en kunnen zich anders voorgoed terugtrekken in de planten om daar weg te kwijnen. Zorg ook voor een groep lage planten als Cryptocorynesoorten of Tenellus, waar ze rustig kunnen rondzoeken naar voedsel.

Evenals de Discus houden ze niet van een felle belichting. Dit kan men het gemakkelijkst regelen door lege rolletjes van toiletpapier om de T.L. buizen te schuiven. Op deze manier kan men ook iedere groep planten apart belichten. Een ander voordeel is, dat men zo ook mooie schaduwpartijen kan maken tussen de wortels van kienhout.

Over kweekresultaten is niet veel bekend.

U ziet, er valt nog genoeg te ontdekken.