Plantenvaria - Alternanthera reineckii

Vindgebied: Brazilië en Paraguay

Alternanthera reineckii

Op mijn speurtocht langs de aquariumzaken, iets wat ik regelmatig doe, kwam ik een plantje tegen dat mijn bijzondere aandacht trok. Hoofdzakelijk kwam dit door de geelachtige bloemetjes in de bladoksels van de tere rose-rood gekleurde bladeren.
De bladeren waren 3 cm lang en stonden tegenover elkaar geplaatst aan een dunne steel. De breedte van de bladeren was ongeveer 1 cm. Dat het een bovenwatervorm was, dat was duidelijk, maar wat voor soort het precies was, kon ik zo direct niet constateren. Waarschijnlijk één uit de familie der Alternanthera soorten. Eigenlijk had ik niet eens planten voor mijn aquarium nodig, maar mijn nieuwsgierigheid was dermate groot, dat ik besloot er een stuk of 10 van te kopen. Thuisgekomen werden ze op de voorgrond van mijn aquarium geplant. En maar afwachten hoe deze plantjes het zouden doen.

Het ging langzaam, zeer langzaam (door de overgang en aanpassing emers naar submers). De knopjes en bloemetjes verteerden na een paar dagen, maar groei was niet zichtbaar. Ze stonden vrij diep onder de waterspiegel in mijn aquarium, dat 55 cm hoog is. Toen na 3 maanden nog geen groei zichtbaar was, heb ik ze verplant naar een terras dat ongeveer 20 cm hoger lag, waardoor ze dichter bij het lamplicht kwamen. Eveneens heb ik ze toen wat dieper geplant, ongeveer 4 á 5 cm diep.
Mijn verlichting bestaat uit 4 TL lampen van 65 Watt, Philips kleur 32, die gemiddeld 12 uur per dag branden, namenlijk 2 stuks van 10.30 uur tot 23.30 uur en 2 stuks van 12.00 uur tot 19.00 uur.

De planten op het terras voor mijn nieuwe planten, deden het goed, vandaar dat ik nu deze plaats maar eens probeerde. En ja hoor, ze begonnen te groeien. De bladeren werden langer, wel iets smaller, de steel werd dikker en al spoedig verscheen het ene na het andere blad. Na een maand stonden ze tegen het wateroppervlak en moesten ze getopt worden.
Dit deed ik niet, ik heb ze gewoon dieper de bodem ingedrukt, ongeveer 8 cm. Sinds die tijd groeien de planten voortreffelijk.
Na een maand of 3 moesten ze opnieuw ingekort worden. Deze keer heb ik ze wel getopt, dat wil zeggen door midden geknipt. De oude stengels liet ik rustig achter de nieuwe toppen staan. Sindsdien is het allemaal betrekkelijk eenvoudig en vanzelf gegaan.
Inmiddels ben ik de bezitter van een prachtige groep, het zijn wel 50 stuks Alternanthera reneckii (de naam was ik inmiddels van een clubgenoot gewaar geworden).

De bladeren zijn nu 7 tot 8 cm lang en aan de kant iets golvend, de breedte van het blad is 1 cm gebleven en de kleur is van boven bleekrood en van onderen licht lila. Het is een schitterende plant in groepsverband, die practisch geen blad verliest.
Uit de oude stengels zijn weer nieuwe scheuten gekomen, terwijl ook de nieuwe stekken prima groeien en regelmatig nieuwe zijscheuten vertonen. Ze groeien en staan er beter voor als de Altemanthera lilacina.
Ondertussen zijn ze al vaak ingekort, wat de groei schijnbaar alleen maar bevordert.

Thans heb ik ook wat stengels in mijn broeikasje op het balkon staan. In kletsnatte modder vermengd met turf groeien ze ook hier geweldig goed.
Op de zelfde manier heb ik ook al heel wat andere planten gekweekt, onder andere Altemanthera lilacina en Lobelia cardinalis. Echt de moeite van het proberen waard, dit kweken in een broeikasje.