Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Algproblemen

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Laatst op een avond kwam ik op visite bij een aquariaan om de bak even te bekijken, daar hij veel last van alg had. Jammer is dat, want alg bedeft de gehele bak, vooal als het zich afzet op de planten.

Algproblemen

Deze man heeft het al eens geprobeerd met ‘Protalon 707’ om van zijn alg af te komen. Eerst leek het zeer gunstig, maar enkele weken na de kuur begon de ellende opnieuw.

We hebben samen de algen bekeken die er na de behandeling weer in zaten. Het was blauwe alg. Ja, wat te doen in zo’n geval?

Eens in de drie maanden haal ik een jerry-can veenwater op in de buurt van Appelscha. Dit is tevens zeer goed voedsel voor uw kamerplanten. Hoe zuur dit water is, weet ik niet, maar de kleur is gelijk aan thee.

De inhoud van de bak van deze man is circa 300 liter. We hebben de gehele 10 liter veenwater, gezeefd over filterwatten, erbij gedaan. Op datzelfde moment leek het of er twee lampen waren uitgegaan, een soort zonsverduistering dus. En nu maar kijken hoe de vissen reageerden. Nu dat ging goed, zelfs de Bijlzalmen gingen weer pronken.

Zo hebben we dat een week aangekeken en het resultaat was verbluffend. De algen gingen weg en het bruine water werd weer helder. De vissen en planten hebben er geen nadelige gevolgen van ondervonden. De algen wel, maar dat was ook de bedoeling.