Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Het Peter Bus archief

 

Vissennieuws

Plantenvaria

Overige

Het Peter Bus archief

Deze 160 artikelen mogen gebruikt worden, mits “Peter Bus, AV Pronkjuweel” vermeld wordt.

Aanpassingen van aquariumplanten

Peter Bus, AV Pronkjuweel

Wat een “waterplant” is, is niet zo gemakkelijk uit te leggen.
De planten, die onder water leven, zijn zonder meer waterplanten, dan hebben we moerasplanten, die zo nu en dan, bijvoorbeeld bij overstromingen, geheel ondergedoken leven, of voor een deel boven het wateroppervlak uitsteken. Al deze planten stellen heel verschillende eisen. Voorbeelden: Bacopa, Ludwigia en vele Cryptocorine soorten.

Wij houden in ons aquarium niet alleen echte waterplanten, maar ook een groot aantal moerasplanten.
Echte submerse (onder water groeiende) planten, die altijd geheel ondergedoken leven, zijn bijvoorbeeld de Waterpest (Elodea) en het Nimfkruid (Najas).

Planten met een groot aanpassingsvermogen zijn bijvoorbeeld Hygrophila difformis (Vaantjesplant) en de bekende Hygrophila polysperma (Belgisch groen).

De meeste tropische waterplanten, die wij in het aquarium houden, zijn afkomstig van zonnige rijstvelden, uit plassen, meren of moerassen, maar ook wel uit beschaduwde poeltjes. Sommige leven aan de oevers van grote rivieren, andere weer in ondiepe bronnetjes, die vaak in een schaduw liggen; deze leefwijze van planten is dus moeilijk in het aquarium na te bootsen.

Wij komen tot de ontdekking, dat het water de vorm van de plant sterk beïnvloed. dergelijke verschillende bladtypen, vinden we bij de amfibische, dat wil zeggen, zowel in het water als boven water levende, waterplanten.

De ondergedoken planten ontmoeten totaal andere omstandigheden dan de landplanten, bijvoorbeeld de Reuzenambulia, Cognacplant.
Het wortelstelsel van de waterplanten is maar zeer spaarzaam ontwikkeld, daar bij de meeste waterplanten de wortels hoofdzakelijk dienst doen als hechtorganen. Bij landplanten daarentegen zorgen veel meer de wortels voor de voedselopname. De bladeren van de waterplanten zijn veel dunner en zijn fijner verdeel, dan die der landplanten.

Sterke stroming kan ook invloed hebben op de bladeren.