Peter Bus - Herinneringen

Peter Bus was een enthousiast aquariaan die de gave had zijn kennis in leesbare artikelen om te zetten en dat graag deed. Vandaar ook het grote aantal (163) artikelen dat in het Peter Bus Archief te vinden is. Een flink aantal hiervan is niet eerder gepubliceerd.

Peter’s artikelen worden nog altijd door diverse aquarium verenigingen gebruikt in hun verenigingsbladen. Vanuit het Peter Bus Archief is dit gemakkelijker dan ooit.

Peter is vanaf het begin van AV Pronkjuweel betrokken geweest en tot aan zijn overlijden in 2006 lid geweest. Peter is daarmee 33 jaar lid geweest.
Peter was vrijwel altijd op de hobbyavonden aanwezig en had altijd wel een vrolijke noot of een ter zake kundige opmerking.

Peter was een kundig aquariaan die menige huiskeuring heeft gewonnen. Hij had soms duidelijke eigen opvattingen. Zo gebruikte hij, anders dan de meeste aquarianen, blauwwitte TL buizen en dan veel meer naast elkaar dan de norm was.
Binnen AV Pronkjuweel heeft hij bij huiskeuringen ook menig maal de rol van verenigingskeurmeester vervuld.

Samen met Wim van de Waard en Theo Koster reisde hij geregeld in het weekend door het land om aquariumzaken, kwekers of tentoonstellingen te bezoeken.

In de manuscripten van Peter’s artikelen stond een limerick:

Zijn aquarium betekende niet veel
Troebel water en dode vis was zijn deel
En ook aanhoudend verslijmde planten
Dat kostte hem de nodige contanten
Maar ... ’t kwam goed toen hij lid werd van
A.V. “Pronkjuweel”