Pronkjuweel

Vereniging voor aquaria en meer

Help! Ik heb problemen met ...

Algen Planten Vissen

Algen

Er groeien groene draadjes tussen mijn planten.

Dit heet draadalg en is veelal gunstig. Voorzichtig verwijderen, bijvoorbeeld door het rond een houten sateprikker te wikkelen. Raadpleeg een deskundige van de biologische commissie.

Er groeit een blauw-groen vlies overal overheen.

Dit heet blauwe alg (eigenlijk cyanobacterien) en is moeilijk te bestrijden. Wat wil helpen is elke dag een dopje waterstofperoxide (te koop bij het Kruitvat) in het aquarium doen (niet in het filter!). Goed groeiende waterplanten houden de blauwe alg meestal wel in toom, maar die moeten dan wel groeien. Toevoegen van snel groeiende waterplanten (waterpest, hoornblad) wil ook wel helpen.
Raadpleeg een deskundige van de biologische commissie.

Planten

Mijn planten groeien niet.

Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een te hoge pH (zuurgraad), te weinig voedingstoffen of te weinig licht. Raadpleeg een deskundige van de biologische commissie.

Vissen

Mijn vissen hebben witte vlekjes.

Dit heet witte stip en wordt veroorzaakt door een parasiet die de kans krijgt door verzwakte vissen. Een veel gebruikt medicijn is SH2000, te koop bij de dierenwinkel.

Mijn vissen hebben rafelige vinnen.

Dit heet vinrot en wordt veroorzaakt door een schimmel of bacterie die de kans krijgt door verzwakte vissen. Een veel gebruikt medicijn is SH2000, te koop bij de dierenwinkel.